Tradycyjnie, ale z mniejszą ilością kalorii
Więcejindyków i drobiu
Tradycyjnie, ale z mniejszą ilością kalorii
Tradycyjnie już, na wielkanocnym stole, oprócz jajek we wszelkiej postaci, muszą się znaleźć biała kiełbasa oraz wędzonki i szynka. Szynka będzie jednak już nie tak tłusta jak kilka lat temu i będzie jej mniej. Jemy bowiem coraz więcej mięsa indyczego i kurczaków. Świąteczne dania serwuje się najczęściej z majonezem, z dodatkiem chrzanu i ćwikły zburaków.
Trendy żywieniowe, zaobserwowane przed świętami wielkanocnymi przez producentów, są zgodne z prognozami analityków badających rynek przetworów mięsnych. Według nich, spożycie wołowiny od początku lat 90. spadło o połowę, z ok. 16 kg do ok. 8-9 kg na mieszkańca w 1997 roku, i może utrzymywać się na takim poziomie przez najbliższe lata. Na ten rok przewidywany jest wzrost spożycia wieprzowiny i drobiu. W zeszłym roku statystyczny Polak zjadł ok. 11 kg mięsa drobiowego i 37-38 kg wieprzowiny. W 1996 roku zadowalał się 10, 6 kg drobiu i 40, 5 kg wieprzowiny. Rośnie też też spożycie wyrobów wysoko przetworzonych. Nasza dieta, jak wskazują specjaliści z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, zawiera coraz więcej owoców, warzyw i mięsa białego.
Smak ciągle ten sam
--...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta