Dietetyczna łamigłówka
MEDYCYNA
Niskie spożycie tłuszczu nie zawsze chroni przed zawałem serca
Dietetyczna łamigłówka
Dieta o niskiej zawartości tłuszczu nie chroni przed chorobą niedokrwienną serca i zawałami. Takie zaskakujące wyniki badań opublikowała prof. Linda Van Horn z wydziału medycznego Uniwersytetu Northwestern. Nie oznacza to jednak, że można dowolnie objadać się tłustymi potrawami, szczególnie obfitującymi wtłuszcze pochodzenia zwierzęcego: zgodnie uznawane są przez specjalistów za najbardziej szkodliwe dla serca.
Badania nad dietą najbardziej korzystną dla zdrowia od lat wywołują najwięcej kontrowersji. Uczeni spierają się o to, jak dużo wolno spożywać soli, czy każda ilość cukru jest szkodliwa, jaka dzienna dawka alkoholu do posiłku jest dopuszczalna. Nie mniej kontrowersji wywołują tłuszcze. W prawdzie nikt już nie twierdzi, że tłuste posiłki mają wręcz dobroczynny wpływ nasze zdrowie. Choć ztakimi zaleceniami można jeszcze spotkać się w Polsce. Specjaliści wciąż jednak nie mogą uzgodnić, jak dużo tłuszczu należy spożywać.
Zawał serca po hamburgerze
Światowa Organizacja Zdrowia (W HO) zaleca, by energia pochodząca ztłuszczy nie przekraczała 30 proc. całkowitej energii spożywanych pokarmów. Jej eksperci zastrzegają przy tym, że źródłem tylko jednej trzeciej, czyli najwyżej 10 proc. , mogą być tłuszcze...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta