Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Szampańska edukacja

31 grudnia 1998 | Moje Pieniądze | AJ

Szampańska edukacja

Szampańskie wystrzały -- podobnie jak picie szampana z pantofelków dam -- stanowczo wyszły z mody. Okazało się, że tylko zapach i smak decydują o jakości szampana. I o jego cenie.

ANNA JANISZEWSKA

Szampańska edukacja rodaków nie uwzględnia 100 gatunków szampana, którymi delektują się koneserzy. Dotychczas rozróżnialiśmy biały i różowy oraz słodki i wytrawny. Czasy nastały jednak takie, że bez podstawowych informacji otym, co się pije, upić się wprost nie wypada.

W nomenklaturze znawców extra brut jest bardzo wytrawny, brut -- wytrawny, a extra sec oscyluje między wytrawnym a półwytrawnym. Demi sec to półsłodki, a doux z e swoją słodyczą nadaje się tylko do deserów. Informacje te znajdują się na butelkach i warto sprawdzić, czy wybrany typ będzie pasować do łososia czy do tortu.

Szampan powinien być z awsze klarowny i przezroczysty. Należy go schłodzić najwyżej do temperatury 6-9 stopni C. Osiąga się to trzymając butelkę w lodówce około godziny lub wkubełku zwodą i lodem przez 20 minut. Producenci nie...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 1583

Spis treści
Zamów abonament