Szampańska edukacja
Szampańska edukacja
Szampańskie wystrzały -- podobnie jak picie szampana z pantofelków dam -- stanowczo wyszły z mody. Okazało się, że tylko zapach i smak decydują o jakości szampana. I o jego cenie.
ANNA JANISZEWSKA
Szampańska edukacja rodaków nie uwzględnia 100 gatunków szampana, którymi delektują się koneserzy. Dotychczas rozróżnialiśmy biały i różowy oraz słodki i wytrawny. Czasy nastały jednak takie, że bez podstawowych informacji otym, co się pije, upić się wprost nie wypada.
W nomenklaturze znawców extra brut jest bardzo wytrawny, brut -- wytrawny, a extra sec oscyluje między wytrawnym a półwytrawnym. Demi sec to półsłodki, a doux z e swoją słodyczą nadaje się tylko do deserów. Informacje te znajdują się na butelkach i warto sprawdzić, czy wybrany typ będzie pasować do łososia czy do tortu.
Szampan powinien być z awsze klarowny i przezroczysty. Należy go schłodzić najwyżej do temperatury 6-9 stopni C. Osiąga się to trzymając butelkę w lodówce około godziny lub wkubełku zwodą i lodem przez 20 minut. Producenci nie...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)