Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Obawy młynarzy

14 stycznia 1999 | Ekonomia | ES

Czy mąka będzie tylko z obcego ziarna

Obawy młynarzy

Jeśli nie nastąpi szybka poprawa jakości krajowej pszenicy, to po wejściu Polski do Unii Europejskiej pszenicę tę zastąpi w młynach znacznie lepsze ziarno francuskie albo niemieckie -- uważają młynarze. Ich zdaniem, rolnicy powinni wiedzieć o tym już teraz.

Polskie młynarstwo zużywa do produkcji mąki około 4, 2-4, 5 mln ton ziarna pszenicy. W zdecydowanej większości jest to ziarno produkcji krajowej, w tym także pszenicy paszowej. W Polsce tzw. ocena towaroznawcza nie stoi jeszcze na najwyższym poziomie. W celu poprawienia jakości mąki importuje się część pszenicy z innych krajów i np. w tym roku minimalne...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 1595

Spis treści

Fotoreportaż

Zamów abonament