Obawy młynarzy
Czy mąka będzie tylko z obcego ziarna
Obawy młynarzy
Jeśli nie nastąpi szybka poprawa jakości krajowej pszenicy, to po wejściu Polski do Unii Europejskiej pszenicę tę zastąpi w młynach znacznie lepsze ziarno francuskie albo niemieckie -- uważają młynarze. Ich zdaniem, rolnicy powinni wiedzieć o tym już teraz.
Polskie młynarstwo zużywa do produkcji mąki około 4, 2-4, 5 mln ton ziarna pszenicy. W zdecydowanej większości jest to ziarno produkcji krajowej, w tym także pszenicy paszowej. W Polsce tzw. ocena towaroznawcza nie stoi jeszcze na najwyższym poziomie. W celu poprawienia jakości mąki importuje się część pszenicy z innych krajów i np. w tym roku minimalne...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta