Uciechy kulinarne
Uciechy kulinarne
MARZENA HAUSMAN
ze Sztokholmu
"Przyjemność przy stole dostępna jest każdemu wiekowi, stanowi społecznemu oraz wszystkim krajom i czasom. Można ją połączyć z wszelkimi innymi przyjemnościami i jest również pocieszeniem po utracie innych przyjemności" - te słowa Anthelme'a Brillat-Savarina, autora "Fizjologii smaku" przyświecały organizatorom wystawy otwartej 28 września w sztokholmskim Muzeum Narodowym.
Zgromadzono ponad 400 dzieł poświęconych tematyce kulinarnej. Pochodzą ze zbiorów Muzeum Narodowego oraz innych szwedzkich i zagranicznych instytucji. Prezentowane są zarówno obrazy i rzeźby, jak i przedmioty użytkowe związane z jedzeniem, a także kulinarne instalacje Petera Johanssona i Rolanda Haeberleina.
Nadintendent Muzeum Narodowego, Olle Granath, w katalogu wystawy napisał, że odległość dzieląca estetykę jedzenia od estetyki sztuki jest niewielka. Jedzenie było od wieków inspiracją dla artystów; tak jak jego brak nierzadko bywał zalążkiem procesu twórczego. Wystarczy tu wspomnieć Joana Miró, który wielokrotnie podkreślał, że wiele z jego najlepszych dzieł powstało w wyniku halucynacji głodowych. Wystawa prezentuje obraz jedzenia i uciech...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta