Wydarzenia Projekty Produkty
Genetyka wina
Jeden lub dwa kieliszki wina dziennie (lub innego trunku) u wszystkich osób zmniejsza ryzyko zawału serca, ale szczególnie u tych, które mają wolniejszy metabolizm alkoholu. Specjaliści z Uniwersytetu Harvarda w Bostonie twierdzą, że odpowiedzialny jest za to gen ADH3, który sprawia, że ludzie z wolniejszym metabolizmem dodatkowo o 30 proc. są mniej narażeni na zawały niż ci, którzy również spożywają jeden lub dwa kieliszki wina dziennie (ewentualnie piwa lub drinka). Niestety, nie ma obecnie sposobu, by stwierdzić, u kogo występują takie predyspozycje genetyczne. Nie świadczy o tym szybkość reakcji na napoje alkoholowe i zatrucie alkoholowe. Amerykańscy uczeni wykazali jedynie, że w populacji rasy kaukaskiej szybszy metabolizm etanolu wykazuje 30-40 proc....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta