Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Duże tracą najwięcej

03 kwietnia 2001 | Ekonomia | LO
źródło: Nieznane

Przemysł mięsny Spada popyt i sprzedaż

Duże tracą najwięcej

Różnicuje się coraz bardziej kondycja przedsiębiorstw w notującej w ubiegłym roku stratę branży przetwórstwa mięsnego. Na spadek sprzedaży i gorsze wyniki finansowe narzekają głównie duże, nie w pełni zrestrukturyzowane firmy. Zakłady średniej wielkości, które wprowadziły unijne standardy, odnotowują wzrost wydajności i zyski.

- W styczniu i lutym 2001 r. spadek sprzedaży w całej branży mięsnej wynosi 20 proc., a w przypadku mięsa wołowego jest szacowany na 70 proc. - ocenia Przemysław Chabowski, przewodniczący Polskiego Związku Eksporterów i Importerów Mięsa.

Według Janusza Jastrzębskiego z grupy Sokołów, w ciągu ostatnich miesięcy popyt w skali kraju na mięso wieprzowe zmalał o 20-30 proc., na wołowinę o 60-80 proc., a na drób - ok. 5 proc.

Profesor Roman...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2281

Spis treści

Listy

Zamów abonament