Duże tracą najwięcej
Duże tracą najwięcej
Różnicuje się coraz bardziej kondycja przedsiębiorstw w notującej w ubiegłym roku stratę branży przetwórstwa mięsnego. Na spadek sprzedaży i gorsze wyniki finansowe narzekają głównie duże, nie w pełni zrestrukturyzowane firmy. Zakłady średniej wielkości, które wprowadziły unijne standardy, odnotowują wzrost wydajności i zyski.
- W styczniu i lutym 2001 r. spadek sprzedaży w całej branży mięsnej wynosi 20 proc., a w przypadku mięsa wołowego jest szacowany na 70 proc. - ocenia Przemysław Chabowski, przewodniczący Polskiego Związku Eksporterów i Importerów Mięsa.
Według Janusza Jastrzębskiego z grupy Sokołów, w ciągu ostatnich miesięcy popyt w skali kraju na mięso wieprzowe zmalał o 20-30 proc., na wołowinę o 60-80 proc., a na drób - ok. 5 proc.
Profesor Roman...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta