Historyk smakowity
- Robert Makłowicz
- Helen Hunt
- George Clooney
Robert Makłowicz
Historyk smakowity
FOT. ŁUKASZ TRZCIŃSKI
Od trzech lat telewidzowie włączając rano w sobotę TVP 2 oblizują się ze smakiem. Wszystko za sprawą cyklu "Podróży kulinarnych Roberta Makłowicza". W najbliższą sobotę o 11.30 gospodarz programu opowie nam o "Wielkanocnym smaku".
- W przypadku świąt wielkanocnych jadłospis jest raczej dobrze znany i nie ma co polemizować z tradycją. W zeszłym roku prezentowałem potrawy prostsze, teraz postanowiłem przyrządzić dania bardziej wyszukane, pochodzące z kuchni dworskiej. Stąd właśnie program nagrywany będzie w dworku w podkrakowskiej Modlnicy. Zacznę od bardzo prostego placka, który robi się z oliwy, mąki, soli i odrobiny wody i dodaje farszu ze szpinaku, ricoty i tartego oscypka. Drugą potrawą będą piersi z kaczki w musującym winie, a trzecią kotleciki jagnięce w purée fasolowym.
Pierwsze dania na antenie Robert Makłowicz serwował w porannej "Kawie czy herbacie". Kiedy spotkały się ze sporym zainteresowaniem, na jednej z biesiad w swoim rodzinnym Krakowie zwierzył się, że chętnie zrealizowałby dla telewizji własny magazyn kulinarny. Ta propozycja zainteresowała Ewę Wachowicz, która stała się producentem programu.
...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta