Styl życia
- Kuchnia
- Alfabet wina
- Moda Potrawa z Kresów
Kiedy schodzimy ze sceny, jak zachodzi zegarmistrz światła purpurowy, odczuwamy wielki głód TADEUSZ WOŹNIAK
- Gołąbki
- Zrazy zawijane
Wielu wokalistów ma kłopoty z zachowaniem smukłej sylwetki. I myślę, że łatwo to wytłumaczyć. W czasie koncertu następuje przyspieszenie przemiany materii i wieczorem, kiedy schodzimy ze sceny - jak zachodzi zegarmistrz światła purpurowy - odczuwamy wielki głód. Potem jest suta kolacja i efekty łatwe do przewidzenia.
Ostrzegam, że tego, co dziś państwu zaproponuję, nie poleciłbym ludziom dbającym o zdrowie. Ale każdy smakosz przyzna - jeśli spróbuje - że jest to bardzo smaczne. Polecam otóż specjalne gołąbki i zrazy.
Przepis na gołąbki zaczerpnięty jest z kuchni kresowej i różni się zasadniczo od tradycyjnego.
Drugą z potraw, którą uważam za swoją specjalność, są zrazy zawijane.
Uprzedzam raz jeszcze, że te dania są wysokokaloryczne. Dlatego kiedykolwiek je przyrządzam, moja małżonka Jola Majchrzak patrzy na mnie
...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta