Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

To była konieczność

09 lipca 2001 | Ekonomia | ES
źródło: Nieznane

Rozmowa z Patric'em Saintherantem, dyrektorem ds. rozwoju międzynarodowego firmy Saint Louis Sucre

To była konieczność

FOT. RAFAŁ GUZ

Rz: Kiedy pierwszy w Europie koncern cukrowy wykupuje firmę, która zajmuje czwarte miejsce, rodzi to podejrzenia, że na rynku cukru zaczęły zachodzić jakieś istotne zmiany...

PATRICE SAINTHERANT: Rzeczywiście, sytuacja zmienia się, konkretnie mówiąc: Unia Europejska zamierza zliberalizować rynek cukru. Istnieje ryzyko, że wszystkie jego nierynkowe elementy, takie jak kwoty produkcji, ceny interwencyjne, zwroty kosztów magazynowania, dopłaty do eksportu itp. zaczną już wkrótce znikać, a producenci cukru poddani zostaną ostrej weryfikacji rynku. Na razie ceny cukru w Europie są znacznie wyższe od światowych.

Ogólnie mówiąc, sytuacja europejskich producentów cukru ulegnie pogorszeniu...

Wolałbym określenie, że na rynku cukru zwiększy się konkurencja. Oczywiste jest, że w tej sytuacji przyszłość...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2361

Spis treści
Zamów abonament