Nauki o bochenkach ciąg dalszy
Nauki o bochenkach ciąg dalszy
KRYSTYNA FOROWICZ
Naukowcy z Instytutu Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Politechniki Łódzkiej, pod kierunkiem prof. Magdaleny Włodarczyk opracowali i opatentowali nowoczesny i naturalny starter do inicjacji fermentacji zakwasów chlebowych.
Preparat polepsza smak, wygląd i zapach pieczywa. Nazywa się "kulturą starterową".
O walorach wynalazku mieliśmy okazję pisać wielokrotnie.
Fundacja na rzecz Nauki Polskiej 5 lat temu podpisała umowę w sprawie współfinansowania produkcji biopreparatu "piekarniczej kultury starterowej" dla potrzeb przemysłu piekarniczego z łódzką spółką "BioStar" (udziałowcami są pracownicy Politechniki Łódzkiej) oraz Polskim Bankiem Rozwoju SA (późniejszym Bankiem Rozwoju Eksportu SA).
Bank i Fundacja wniosły prawie pół miliona zł; w zamian za to spółka...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta