Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Jak nie popełnić błędu

14 sierpnia 2001 | Raporty | NM ND

Co kładziemy do koszyka

Jak nie popełnić błędu

Wiele grzybów jadalnych posiada swoich trujących bliźniaków. Najczęściej zatrucia, bywa że nawet śmiertelne, spowodowane są pomyleniem prawdziwka z muchomorem sromotnikowym albo tegoż muchomora z gąską zieloną. Sromotnik może być również wzięty za małą pieczarkę albo także jadalnego gołąbka grynszpanowego.

- Prawdziwek jest także podobny do borowika purpurowego albo borowika błyszczącego. Natomiast naśladujący tego "króla grzybów" goryczak żółciowy, zwany także szatanem, nie jest wprawdzie trujący, ale potwornie gorzki i dodany do potrawy skutecznie zepsuje jej smak.

- Trującego...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2392

Spis treści

Regiony Polski - Podkarpackie

Regiony Polski - Świętokrzyskie

Zamów abonament