Jak nie popełnić błędu
Jak nie popełnić błędu
Wiele grzybów jadalnych posiada swoich trujących bliźniaków. Najczęściej zatrucia, bywa że nawet śmiertelne, spowodowane są pomyleniem prawdziwka z muchomorem sromotnikowym albo tegoż muchomora z gąską zieloną. Sromotnik może być również wzięty za małą pieczarkę albo także jadalnego gołąbka grynszpanowego.
- Prawdziwek jest także podobny do borowika purpurowego albo borowika błyszczącego. Natomiast naśladujący tego "króla grzybów" goryczak żółciowy, zwany także szatanem, nie jest wprawdzie trujący, ale potwornie gorzki i dodany do potrawy skutecznie zepsuje jej smak.
- Trującego...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta