Tajemnice z dobrej kuchni
- Jak przygotować rybę lub grzyby Tajemnice z dobrej kuchni
FOT. ANDRZEJ WIKTOR
Rz: Przed chwilą strasznie się pan zdenerwował, bo któryś z pracowników popełnił kolejny raz ten sam błąd: włożył rybę do gorącej wody, aby ją rozmrozić. A tego robić nie wolno. Jakie są w takim razie sekrety przygotowania dobrego dania z ryby?
KURT SCHELLER: Jeśli jest zamrożona, zawsze rozmrażamy ją w zimnej wodzie. Jeśli włożymy rybę do gorącej wody, jej skóra zacznie się gotować. Rozmrozi się wprawdzie szybciej, ale w środku pozostanie surowa. To zmieni jej i smak, i wygląd. Tak samo kupujemy kurczaki w supermarkecie. Jeśli są białe na wierzchu, znaczy, że zostały poddane obróbce cieplnej. Trzeba więc pamiętać - woda musi być zimna, nawet lodowata.
A czy można rybę, bez szkody dla późniejszego smaku potrawy, rozmrozić w mikrofali?
Na to pytanie bardzo trudno mi odpowiedzieć, bo nigdy tego nie robiłem. Ale wiem, jak działa kuchenka mikrofalowa. Ciepło jest tam przewodzone z wewnątrz na zewnątrz. Jeśli włożymy rybę do gorącej wody, ciepło będzie szło z zewnątrz do środka, a to jest niekorzystne.
Jeśli więc mamy już piękną świeżą rybę...
Wie pani, jak wybrać świeżą rybę?
...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta