Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Tajemnice z dobrej kuchni

14 sierpnia 2001 | Raporty | MG DW
źródło: Nieznane

Rozmowa z Kurtem Schellerem, szefem kuchni warszawskiego hotelu Sheraton, rozmawiają M agda Górska i Danuta Walewska

  • Jak przygotować rybę lub grzyby Tajemnice z dobrej kuchni

    FOT. ANDRZEJ WIKTOR

    Rz: Przed chwilą strasznie się pan zdenerwował, bo któryś z pracowników popełnił kolejny raz ten sam błąd: włożył rybę do gorącej wody, aby ją rozmrozić. A tego robić nie wolno. Jakie są w takim razie sekrety przygotowania dobrego dania z ryby?

    KURT SCHELLER: Jeśli jest zamrożona, zawsze rozmrażamy ją w zimnej wodzie. Jeśli włożymy rybę do gorącej wody, jej skóra zacznie się gotować. Rozmrozi się wprawdzie szybciej, ale w środku pozostanie surowa. To zmieni jej i smak, i wygląd. Tak samo kupujemy kurczaki w supermarkecie. Jeśli są białe na wierzchu, znaczy, że zostały poddane obróbce cieplnej. Trzeba więc pamiętać - woda musi być zimna, nawet lodowata.

    A czy można rybę, bez szkody dla późniejszego smaku potrawy, rozmrozić w mikrofali?

    Na to pytanie bardzo trudno mi odpowiedzieć, bo nigdy tego nie robiłem. Ale wiem, jak działa kuchenka mikrofalowa. Ciepło jest tam przewodzone z wewnątrz na zewnątrz. Jeśli włożymy rybę do gorącej wody, ciepło będzie szło z zewnątrz do środka, a to jest niekorzystne.

    Jeśli więc mamy już piękną świeżą rybę...

    Wie pani, jak wybrać świeżą rybę?

  • ...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2392

Spis treści

Regiony Polski - Podkarpackie

Regiony Polski - Świętokrzyskie

Zamów abonament