Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Kilka domowych sekretów

14 sierpnia 2001 | Raporty | DW
źródło: Nieznane

Kilka domowych sekretów

Czerwone koźlaki nie należą do szczególnie cenionych grzybów. Ale mają swoich zwolenników, zwłaszcza wśród początkujących grzybiarzy. Trudno je pomylić z grzybami trującymi, nie rozgotowują się szybko, ale całą potrawę zabarwiają na czarno.

FOT. RAFAŁ GUZ

Smażone kanie

Duży kapelusz czyścimy delikatnie, ścierając wszystkie nierówności, wystające narośla. Z blaszek wyjmujemy igły. Szybko płuczemy pod bieżącą wodą.

Wysuszony ściereczką kapelusz maczamy w rozbełtanym, doprawionym pieprzem jajku i tartej bułce. Smażymy na patelni z odrobiną świeżego oleju, grzyb musi się zrobić złocisty, chrupiący. Kiedy nabierze koloru, dodajemy trochę masła i solimy z obu stron. Jeśli masło przestanie się pienić, znaczy, że potrawa jest gotowa.

Mięso z kurkami

Jeśli dodamy kurki do mięsa, wieprzowina i cielęcina przestają być mdłe, wołowina łagodnieje, kurczak nabiera charakteru. Oczyszczone grzybki podsmażamy na maśle. W zasadzie są gotowe wówczas, kiedy wchłoną całą wilgoć z patelni, wtedy dodajemy jeszcze odrobinę masła. Z mięsem (dobrze w czasie smażenia albo duszenia dodać parę gałązek tymianku...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2392

Spis treści

Regiony Polski - Podkarpackie

Regiony Polski - Świętokrzyskie

Zamów abonament