Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Śledź w trzech smakach

30 listopada 2001 | Magazyn | PB
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane

FOT. ANDRZEJ WIKTOR

Na podniebieniu

Piotr Bikont

Śledź w trzech smakach

Ilustrował Andrzej Szewczenko

Sopot, miejscowość niewielka, ale smakosze wiedzą, że więcej tu ciekawych restauracji niż w niejednym dużym mieście i nawet więcej niż w Gdańsku i Gdyni razem wziąwszy.

Nocowałem w hotelu Zhong Hua (tuż przy molo, z widokiem na morze, w chińskiej scenerii) i tam też zjadłem pierwszą kolację. Jest to bodaj najlepsza chińska restauracja w Polsce i choć pisywałem o niej już kilka razy, to nie mogłem sobie odmówić kęsa sławnej golonki, obrobiny doskonałej wieprzowiny słodko-kwaśnej, kawałka rewelacyjnej kaczkiÉ

Przy "Zhong Hua" otwarto pierwszy w tej części polski bar susi z japońską morską surowizną, postanowiłem wszelako, na razie, fakt ten jedynie odnotować i nazajutrz ruszyłem w poszukiwaniu przygód w miejscach dotychczas mi nieznanych.

Idąc po Monciaku, czyli sopockich Krupówkach,...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2483

Spis treści
Zamów abonament