Okresy przejściowe - zwykła konieczność
Marian Brzóska, radca ministra w Urzędzie Komitetu Integracji Europejskiej
Okresy przejściowe - zwykła konieczność
W toczących się obecnie rokowaniach o wejście Polski do UE Komisja Europejska wyraziła zgodę na wprowadzenie tzw. okresów przejściowych w branży mleczarskiej i mięsnej, pod warunkiem, że w tym czasie polskie przedsiębiorstwa mleczarskie i mięsne nie będą korzystały z unijnych dopłat do eksportu, a do produkcji towarów nie spełniających unijnych norm jakości nie będą stosowane ani dopłaty bezpośrednie, ani ceny gwarantowane. Jak pan to komentuje?
MARIAN BRZÓSKA: Unia daje polskim rolnikom i polskim przedsiębiorstwom przemysłu spożywczego czas na dostosowanie się do swoich norm i można zrozumieć, że w okresie dostosowawczym nie przewiduje objęcia takiej produkcji stosowanymi u siebie formami pomocy. Okres przejściowy łagodzi restrykcje i pod tym względem będzie on dla naszego...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta