Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Dzień na świecie

29 czerwca 2002 | Świat | DZ

Dzień na świecie

Rak w chipsach i frytkach

Amatorom frytek i chipsów, oprócz problemów z sercem i otyłości, grozi także rak. Tak orzekli eksperci ze Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) oraz Organizacji ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Na zwołanej przez nich konferencji naukowej przedstawiono wyniki badań, z których wynika, że we frytkach i chipsach, a także chrupkim pieczywie, niektórych gatunkach chleba, smażonych bądź pieczonych w wysokiej temperaturze pokarmach zawierających dużo węglowodanów, występuje rakotwórcza substancja akryloamid w ilościach kilkaset razy przekraczających normy. Szwedzcy naukowcy poinformowali o tym już w kwietniu, ale wtedy nikt nie dał im wiary. Do dziś naukowcy nie wiedzą, w jaki sposób rakotwórczy związek dostaje się do produktów. (AP, Reuters)

Brak okładki

Wydanie: 2657

Spis treści
Zamów abonament