Ten przysmak trzeba jadać
Ten przysmak trzeba jadać
FOT. JERZY DOMAGAŁA
Rz: Gdyby sporządzić listę produktów żywnościowych, jakie spożywamy, a kryterium stanowiłaby ich wartość - na którym miejscu byłyby grzyby?
- Odpowiedź nie będzie jednoznaczna. Kryterium musi być bardziej szczegółowe. Jeśli chodzi o wartość odżywczą grzybów, to nie jest ona duża. Plasują się dość daleko w tyle za warzywami. Z kolei pod względem składników mineralnych są bardzo podobne do warzyw. Natomiast ich wartość organoleptyczna i smakowa jest bardzo wysoka. Przecież nawet jeden, dwa suszone grzybki, dodane do barszczu lub mięsa, wydatnie podnoszą smak.
Rz: Wartość odżywcza nieduża, a więc nie tuczą...?
- Nie. Mają bardzo niską wartość kaloryczną. 17 kilokalorii na 100 g. To bardzo mało. Pieczywo ma 250. A porównajmy z mięsem: pierś indyka bez skóry to 80 kalorii, baleron - 250, a niektóre wędliny - nawet 500. Pod tym względem grzyby porównywalne są z najniżej kalorycznym warzywem, jakim jest ogórek.
Rz: Ostatnio dużo mówi się o zagrożeniu dla zdrowia, jakim są...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta