Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Ten przysmak trzeba jadać

23 sierpnia 2002 | Raporty | JD
źródło: Nieznane

Rozmowa Z dr IRENĄ NADOLNĄ z pracowni witamin Instytutu Żywności i Żywienia

Ten przysmak trzeba jadać

FOT. JERZY DOMAGAŁA

Rz: Gdyby sporządzić listę produktów żywnościowych, jakie spożywamy, a kryterium stanowiłaby ich wartość - na którym miejscu byłyby grzyby?

- Odpowiedź nie będzie jednoznaczna. Kryterium musi być bardziej szczegółowe. Jeśli chodzi o wartość odżywczą grzybów, to nie jest ona duża. Plasują się dość daleko w tyle za warzywami. Z kolei pod względem składników mineralnych są bardzo podobne do warzyw. Natomiast ich wartość organoleptyczna i smakowa jest bardzo wysoka. Przecież nawet jeden, dwa suszone grzybki, dodane do barszczu lub mięsa, wydatnie podnoszą smak.

Rz: Wartość odżywcza nieduża, a więc nie tuczą...?

- Nie. Mają bardzo niską wartość kaloryczną. 17 kilokalorii na 100 g. To bardzo mało. Pieczywo ma 250. A porównajmy z mięsem: pierś indyka bez skóry to 80 kalorii, baleron - 250, a niektóre wędliny - nawet 500. Pod tym względem grzyby porównywalne są z najniżej kalorycznym warzywem, jakim jest ogórek.

Rz: Ostatnio dużo mówi się o zagrożeniu dla zdrowia, jakim są...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2704

Spis treści

Wojna z terroryzmem

Konflikt na Bliskim Wschodzie

Zamów abonament