Kilka domowych sekretów
Kilka domowych sekretów
- Włoskie wariacje
- Zapach Orientu czyli szitake
- Kuchnia polska i rodzinna Te przepisy to lata prób i błędów, także rodzinna tradycja oraz podpatrzone podczas najróżniejszych podróży, tych po kraju i tych najbardziej egzotycznych. Wszystkie są sprawdzone, a z niektórych oryginałów pozostały już tylko wspomnienia, bo zastąpiono w nich praktycznie wszystkie składniki.
RYS. ANDRZEJ JACYSZYN
Włoskie wariacje
PENNE (RURKI) Z GRZYBAMI I KULKAMI MIĘSNYMI
Kulki
1. 0,75 kg mielonej cielęciny,
2. 1 jajko surowe,
3. 2 łyżki stołowe mąki kartoflanej,
4. ok 5 dag świeżego imbiru, startego na dość grubej tarce,
5. sól, pieprz, odrobina vegety,
6. mąka pszenna do wyturlania mięsa,
7. dobra, świeża oliwa do smażenia,
8. gałązka rozmarynu.
Mieszamy wszystkie składniki, dokładnie wyrabiamy, dzielimy na kulki trochę mniejsze od orzecha włoskiego, turlamy w mące i smażymy na złoto w oliwie, do której wrzucamy pod koniec smażenia gałązkę rozmarynu.
Odcedzamy na papierowym ręczniku.
Sos
1. pół kilo prawdziwków albo jeszcze lepiej - choć chyba mniej wykwintnie - maślaków oczyszczonych i
...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta