Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Kilka domowych sekretów

23 sierpnia 2002 | Raporty | DW
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane

NASZE RADY, NASZE PRZEPISY

Kilka domowych sekretów

  • Włoskie wariacje
  • Zapach Orientu czyli szitake
  • Kuchnia polska i rodzinna Te przepisy to lata prób i błędów, także rodzinna tradycja oraz podpatrzone podczas najróżniejszych podróży, tych po kraju i tych najbardziej egzotycznych. Wszystkie są sprawdzone, a z niektórych oryginałów pozostały już tylko wspomnienia, bo zastąpiono w nich praktycznie wszystkie składniki.

    RYS. ANDRZEJ JACYSZYN

    Włoskie wariacje

    PENNE (RURKI) Z GRZYBAMI I KULKAMI MIĘSNYMI

    Kulki

    1. 0,75 kg mielonej cielęciny,

    2. 1 jajko surowe,

    3. 2 łyżki stołowe mąki kartoflanej,

    4. ok 5 dag świeżego imbiru, startego na dość grubej tarce,

    5. sól, pieprz, odrobina vegety,

    6. mąka pszenna do wyturlania mięsa,

    7. dobra, świeża oliwa do smażenia,

    8. gałązka rozmarynu.

    Mieszamy wszystkie składniki, dokładnie wyrabiamy, dzielimy na kulki trochę mniejsze od orzecha włoskiego, turlamy w mące i smażymy na złoto w oliwie, do której wrzucamy pod koniec smażenia gałązkę rozmarynu.

    Odcedzamy na papierowym ręczniku.

    Sos

    1. pół kilo prawdziwków albo jeszcze lepiej - choć chyba mniej wykwintnie - maślaków oczyszczonych i

  • ...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2704

Spis treści

Wojna z terroryzmem

Konflikt na Bliskim Wschodzie

Zamów abonament