Życie z cukierkami
Życie z cukierkami
- Mamy zgodę udziałowców, żeby 90 proc. zysków przeznaczać na inwestycje. Firma ciągle się rozwija. W ciągu dziewięciu lat odnotowaliśmy wzrost zatrudnienia o prawie sto procent - mówi Cecylia Zdebik, która od lat kieruje firmą Odra w Brzegu.
FOT. MAREK SZCZEPANIK
Z wykształcenia jest ekonomistką, a od początku kariery zawodowej pozostaje wierna brzeskiej Odrze, która pod jej kierownictwem doskonale daje sobie radę w konkurencji z międzynarodowymi koncernami.
Do Brzegu Cecylia Zdebik trafiła jako świeżo upieczona absolwentka Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, jak twierdzi - "za mężem". - Specjalizowałam się w branży mięsnej, ale akurat w Brzegu nie miałam takich możliwości. Choć na początku nie bardzo wiedziałam, co to jest karmelek, instynktownie wybrałam znane już wówczas w kraju Zakłady Przemysłu Cukierniczego Odra. I z perspektywy lat widzę, że był do doskonały wybór - mówi.
Mogła się uczyć od najlepszych. W tamtych czasach brzeska Odra szczyciła się jedyną w kraju linią produkcji gumy do żucia sprowadzoną aż z Japonii, a robione według tradycyjnej receptury trufle i kamyczki słynęły na całą Polskę.
Choć technologia wytwarzania słodyczy...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta