Makarony, sery, zioła i piwo...
Makarony, sery, zioła i piwo...
Lubelszczyzna nie rezygnuje z rolniczego charakteru, byłoby to ogromnym błędem. Musimy rozwijać system skupu i sprzedaży produktów rolnych. W ramach programów aktywizacji obszarów wiejskich staramy się szukać dodatkowych źródeł zatrudnienia i dochodów na wsi. Konieczne jest stworzenie sieci małych i średnich zakładów przetwórstwa rolno-spożywczego - twierdzi Edward Hunek, marszałek województwa poprzedniej kadencji.
Lubelszczyzna jest największym w kraju producentem malin, porzeczek, orzechów laskowych, tytoniu i chmielu. Specjalnością jest też mleczarstwo, uprawa ziół i buraków cukrowych.
- W rozwoju lubelskiego rolnictwa przeszkadza słabo rozwinięta sieć skupu i przetwórstwa produktów rolnych - twierdzi prof. Stanisław Berbeć z Katedry Roślin Przemysłowych i Leczniczych Akademii Rolniczej w Lublinie.
Jednak istniejący na Lubelszczyźnie przemysł rolno-spożywczy odnosi niemałe sukcesy.
Makaron z Lublina
Lubella walczy o rynek, zajmując liczące się miejsce w przetwórstwie...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta