Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Makarony, sery, zioła i piwo...

07 stycznia 2003 | Regiony Polski | EP
źródło: Nieznane

Żyzne gleby, dogodne warunki klimatyczne i bogata tradycja. Czy te atuty wystarczą, by Lubelszczyzna utrzymała pozycję rolniczego zagłębia kraju?

Makarony, sery, zioła i piwo...

Lubelszczyzna nie rezygnuje z rolniczego charakteru, byłoby to ogromnym błędem. Musimy rozwijać system skupu i sprzedaży produktów rolnych. W ramach programów aktywizacji obszarów wiejskich staramy się szukać dodatkowych źródeł zatrudnienia i dochodów na wsi. Konieczne jest stworzenie sieci małych i średnich zakładów przetwórstwa rolno-spożywczego - twierdzi Edward Hunek, marszałek województwa poprzedniej kadencji.

Lubelszczyzna jest największym w kraju producentem malin, porzeczek, orzechów laskowych, tytoniu i chmielu. Specjalnością jest też mleczarstwo, uprawa ziół i buraków cukrowych.

- W rozwoju lubelskiego rolnictwa przeszkadza słabo rozwinięta sieć skupu i przetwórstwa produktów rolnych - twierdzi prof. Stanisław Berbeć z Katedry Roślin Przemysłowych i Leczniczych Akademii Rolniczej w Lublinie.

Jednak istniejący na Lubelszczyźnie przemysł rolno-spożywczy odnosi niemałe sukcesy.

Makaron z Lublina

Lubella walczy o rynek, zajmując liczące się miejsce w przetwórstwie...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2816

Spis treści

Wyprawa na K2

Listy

Konflikt na Bliskim Wschodzie

Zamów abonament