Gorzki smak przeznaczenia
Gorzki smak przeznaczenia
Pałac Dietla w Sosnowcu
FOT. (C) ADAM BRUNO/EDYTOR
DANUTA LUBINA-CIPIŃSKA
Stanisław Kuliś, właściciel Jamy Michalikowej w Krakowie, kilka lat temu rozpoczął poszukiwania zabytkowego obiektu, który mógłby przysposobić do działalności artystycznej będącej rozszerzeniem dotychczasowej oferty. Szukał blisko Krakowa. Nic nie znalazł. Wtedy w rękę wpadło mu wydawnictwo Urzędu Wojewódzkiego w Katowicach "Zabytki szukają właściciela". I tak dowiedział się o Pałacu Dietla w Sosnowcu.
Pałac wybudowany został w pobliżu kompleksu przemysłowego należącego do Henryka Dietla, saksońskiego przemysłowca, który osiadł w 1878 roku w Sosnowcu, otwierając tu przędzalnię wełny czesankowej. Jest budowlą reprezentacyjną, dwupiętrową, krytą wysokim mansardowym dachem, ozdobionym attyką z girlandami i wazonami z głowami lwów. Mieści 58 pokoi, a wśród nich unikat w skali kraju: pokój kąpielowy (27 mkw.),...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta