Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Gorzki smak przeznaczenia

15 września 2003 | Rzeczpospolita poleca | DL
źródło: **626**

URATOWANE OD ZAGŁADY

Gorzki smak przeznaczenia

Pałac Dietla w Sosnowcu

FOT. (C) ADAM BRUNO/EDYTOR

DANUTA LUBINA-CIPIŃSKA

Stanisław Kuliś, właściciel Jamy Michalikowej w Krakowie, kilka lat temu rozpoczął poszukiwania zabytkowego obiektu, który mógłby przysposobić do działalności artystycznej będącej rozszerzeniem dotychczasowej oferty. Szukał blisko Krakowa. Nic nie znalazł. Wtedy w rękę wpadło mu wydawnictwo Urzędu Wojewódzkiego w Katowicach "Zabytki szukają właściciela". I tak dowiedział się o Pałacu Dietla w Sosnowcu.

Pałac wybudowany został w pobliżu kompleksu przemysłowego należącego do Henryka Dietla, saksońskiego przemysłowca, który osiadł w 1878 roku w Sosnowcu, otwierając tu przędzalnię wełny czesankowej. Jest budowlą reprezentacyjną, dwupiętrową, krytą wysokim mansardowym dachem, ozdobionym attyką z girlandami i wazonami z głowami lwów. Mieści 58 pokoi, a wśród nich unikat w skali kraju: pokój kąpielowy (27 mkw.),...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 3026

Spis treści
Zamów abonament