Klienci to też zagrożenie; HACCP dla wszystkich, ale łagodniej
- Klienci to też zagrożenie - W sklepie, barze, piekarni i malej gastronomii...
- HACCP dla wszystkich, ale łagodniej - Nie będzie kar za opóźnienia przy wdrażaniu systemu
W sklepie, barze, piekarni i malej gastronomii...
Klienci to też zagrożenie
Przedstawiamy drugą część relacji z dyżuru na temat HACCP. Na pytania czytelników odpowiadała Halina Turlejska z Instytutu Żywności i Żywienia.
Pierwsza część relacji
Prowadzę hurtownię i sklep. Sprzedaję w nich mięso, przetwory z mięsa, wędliny i drób. Moje miesięczne obroty wynoszą 160 tys. zł. Zatrudniam 5 osób. Czy muszę wprowadzić HACCP i od kiedy? Jeśli tak, to jak mam do tego się zabrać?
- Z pewnością musi pan zacząć wdrażać HACCP. Obowiązek rozpoczęcia wdrażania systemu, zgodnie ze znajdującą się w toku prac sejmowych nowelizacją ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia, nastąpi najprawdopodobniej 1 stycznia 2004 r. Dobrze byłoby zacząć od przeszkolenia i zdobycia dobrych materiałów informacyjnych - podręcznika czy broszury. Zdaję sobie sprawę, że przy pięciu osobach zatrudnionych w zakładzie nie wszystkie mogą się angażować we wdrażanie HACCP. Na pewno taki obowiązek spadnie na właściciela albo na osobę przez niego wyznaczoną. W sklepie ...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta