Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Gastronomia naukowa

06 października 2003 | Nauka i Technika | NK

Gastronomia naukowa

Dwa słoiki pasty z jabłek i rabarbaru będą przedmiotem badań naukowych w Wielkiej Brytanii. Pasta została sporządzona w 1969 roku. Słoiki - zresztą własnej roboty - odnalazła w spiżarni pani Joy Tomkins, emerytowana 73-letnia kucharka. Chcąc mieć pewność, czy pasta nie straciła wartości, wysłała słoiki do Królewskiego Towarzystwa Chemicznego. Tam postanowiono poddać analizie zawartość słoików, "królewscy" dokonają tego wraz z naukowcami z Instytutu Badań Żywności. Przeprowadzony zostanie cały szereg testów brytyjskiego specjału o nazwie "chutney". - Jeśli jest już niejadalny, chcemy wiedzieć, dlaczego. Sądzę, że w dzisiejszych czasach przywiązujemy zbyt wielką wagę do daty wyprodukowania żywności. "Przydatne do spożycia przed..." wcale nie oznacza, że dany produkt absolutnie musi być spożyty przed wymienioną datą. Zdaje się, że mało ludzi o tym wie" - powiedział Brian Emsley, rzecznik Królewskiego Towarzystwa Chemicznego.

k.k., afp

Brak okładki

Wydanie: 3044

Spis treści

Konflikt na Bliskim Wschodzie

Zamów abonament