Co na opakowaniu
Jak w zgodzie z przepisami znakować produkty żywnościowe
Co na opakowaniu
- W folię albo w papier - W co pakować żywność?
- Najważniejsze przepisy dotyczące znakowania żywności
- Prawie jak unijne
- Trudniejsze terminy
Oznakowanie żywności zgodnie z przepisami wcale nie jest proste. Zanim przedsiębiorca prawidłowo określi, co należy zaznaczyć na opakowaniu, musi przewertować sporo aktów prawnych. Najwięcej informacji dotyczących tego, co trzeba umieścić na opakowaniu produktu żywnościowego, wynika z ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia , a przede wszystkim z wydanego na jej podstawie rozporządzenia w sprawie znakowania środków spożywczych i dozwolonych substancji dodatkowych.
Wszystkie informacje podawane na towarach w opakowaniach jednostkowych powinny być umieszczone bezpośrednio na tym opakowaniu, ewentualnie na etykiecie, obwolucie lub zawieszce trwale połączonej z opakowaniem.
Oznaczenia dodatkowe
Przedstawione obok na rysunkach sposoby oznakowania dotyczą wszystkich artykułów spożywczych. Czasami jednak trzeba opakowanie do żywności oznaczyć dodatkowo określeniem:
- "pakowany w atmosferze modyfikowanej", jeśli przy pakowaniu użyto gazu obojętnego powodującego przedłużenie trwałości, ...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta