Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Co na opakowaniu

16 grudnia 2003 | Dobra firma | ZJ
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane

FIRMA ZNAKUJE WYROBY

Jak w zgodzie z przepisami znakować produkty żywnościowe

Co na opakowaniu

  • W folię albo w papier - W co pakować żywność?
  • Najważniejsze przepisy dotyczące znakowania żywności
  • Prawie jak unijne
  • Trudniejsze terminy

Oznakowanie żywności zgodnie z przepisami wcale nie jest proste. Zanim przedsiębiorca prawidłowo określi, co należy zaznaczyć na opakowaniu, musi przewertować sporo aktów prawnych. Najwięcej informacji dotyczących tego, co trzeba umieścić na opakowaniu produktu żywnościowego, wynika z ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia , a przede wszystkim z wydanego na jej podstawie rozporządzenia w sprawie znakowania środków spożywczych i dozwolonych substancji dodatkowych.

Wszystkie informacje podawane na towarach w opakowaniach jednostkowych powinny być umieszczone bezpośrednio na tym opakowaniu, ewentualnie na etykiecie, obwolucie lub zawieszce trwale połączonej z opakowaniem.

Oznaczenia dodatkowe

Przedstawione obok na rysunkach sposoby oznakowania dotyczą wszystkich artykułów spożywczych. Czasami jednak trzeba opakowanie do żywności oznaczyć dodatkowo określeniem:

  • "pakowany w atmosferze modyfikowanej", jeśli przy pakowaniu użyto gazu obojętnego powodującego przedłużenie trwałości,

  • ...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 3103

Spis treści
Zamów abonament