W folię albo w papier
W co pakować żywność?
W folię albo w papier
- Co na opakowaniu - Jak w zgodzie z przepisami znakować produkty żywnościowe
- Luzem nie znaczy wbrew przepisom
- Przydatne akty prawne
- Są kary
- Muszą nie tylko pakować
Jak na rynku opakowań ma sobie poradzić sprzedawca czy właściciel baru szybkiej obsługi, który nie ma możliwości sprawdzenia jakości folii czy pudełek, które kupuje? Powinien przynajmniej sprawdzić, czy opakowanie zostało opatrzone znakiem potwierdzającym, że nadaje się do kontaktu z żywnością (graficzny znak obrazujący kieliszek i widelec). Powinien też zwrócić uwagę na oznaczenia informujące o warunkach jego użytkowania.
Należy też wiedzieć, że mówiąc o materiale do kontaktu z żywnością, ustawodawca ma na myśli tylko pierwszą warstwę, w którą jest pakowany towar, np. torebkę foliową. Opakowanie zewnętrzne nie musi już spełniać tak rygorystycznych wymagań.
- Polskie przepisy dotyczące materiałów nadających się do kontaktu z żywnością są już w pełni zharmonizowane z unijną dyrektywą 89/109/EEC (tzw. dyrektywą ramową, dotyczącą materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością) oraz z dyrektywami szczegółowymi - mówi Zofia Pogorzelska z Centralnego Ośrodka...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta