Francuski styl i szyk; Stolnica
Polecamy akcje kulinarne
Gdzie jadają radni
Smaczna książka
NOWE MIEJSCE: STANISLAS
Francuski styl i szyk
Monika Kucia
Zmieniło się tu wszystko: wystrój, menu i szef kuchni. Brasserie Stanislas w hotelu Mercure stało się przytulniejsze, unowocześniono tu kartę dań, w dodatku do każdej potrawy polecany jest teraz określony gatunek wina. Dekoracja inspirowana jest muzyką i instrumentami. Motywy muzyczne występują przede wszystkim na zdjęciach i obrazach, ale także np. na lampach. Wnętrze utrzymane jest w beżach, brązach i stonowanej żółci i bieli. Autorem projektu jest Francuz Frederic Yzerman - cała dekoracja przyjechała z Francji. Stroje kelnerów i kelnerek projektowała młoda polska projektantka Julia Kwaszkiewicz, która w 2001 roku zdobyła Trofeum Elle, nagrodę dla najlepszej projektantki mody. Nowym szefem kuchni jest znany kucharz Wojciech Pasikowski (wcześniej związany z Holiday Inn).
To on wraz z Veronique Delattre, dyrektorem ds. gastronomii w hotelu, są autorami nowej karty i osobnej wkładki "specjalności miesiąca", która będzie regularnie zmieniana. - Chcemy, by Stanislas stał się osobną restauracją niełączoną bezpośrednio z hotelem. Dlatego wejście tutaj jest także od ulicy. Zapraszamy gości z miasta, nie tylko naszych hotelowych - mówi...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta