Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Kto żywi, ten nie skorzysta

20 kwietnia 2004 | Dobra firma | OG

DOTACJE UNIJNE

Przedsiębiorcy z sektora żywnościowego bez szans na pomoc z funduszy strukturalnych

Kto żywi, ten nie skorzysta

W Sejmie ważą się losy, piekarzy i cukierników. Czy będą oni mogli skorzystać z dotacji współfinansowanych z funduszy strukturalnych?

OLGA GAJDA

LISTA POZBAWIONYCH PRAWA DO DOTACJI

Projekt ustawy o postępowaniu w sprawach dotyczących pomocy publicznej, wyklucza te branże z szans na dotacje z sektorowego programu operacyjnego "Wzrost konkurencyjności przedsiębiorstw".

- Czy to prawda, że z dotacji inwestycyjnych współfinansowanych z funduszy strukturalnych nie będą mogły korzystać np. firmy cukierniczo-piekarnicze? - pyta Karolina Pawlikowska, czytelniczka DOBREJ FIRMY. Dlaczego? Czy wyłączenie wielu branż z możliwości uzyskania dotacji nie jest sprzeczne z podstawowymi celami interwencji strukturalnej Unii Europejskiej?

Zgodnie z obecnym stanem prawnym firmy piekarniczo-cukiernicze, jak i cały sektor żywnościowy, nie będą mogły korzystać z dotacji na inwestycje oferowane w działaniu sektorowego programu operacyjnego "Wzrost konkurencyjności przedsiębiorstw" (SPO WKP) o nazwie "Wzrost konkurencyjności małych i średnich przedsiębiorstw poprzez inwestycje". Ich lista znajduje się w załączniku I do traktatu ustanawiającego Wspólnotę...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 3207

Spis treści
Zamów abonament