Kto żywi, ten nie skorzysta
Przedsiębiorcy z sektora żywnościowego bez szans na pomoc z funduszy strukturalnych
Kto żywi, ten nie skorzysta
W Sejmie ważą się losy, piekarzy i cukierników. Czy będą oni mogli skorzystać z dotacji współfinansowanych z funduszy strukturalnych?
OLGA GAJDA
LISTA POZBAWIONYCH PRAWA DO DOTACJI
Projekt ustawy o postępowaniu w sprawach dotyczących pomocy publicznej, wyklucza te branże z szans na dotacje z sektorowego programu operacyjnego "Wzrost konkurencyjności przedsiębiorstw".
- Czy to prawda, że z dotacji inwestycyjnych współfinansowanych z funduszy strukturalnych nie będą mogły korzystać np. firmy cukierniczo-piekarnicze? - pyta Karolina Pawlikowska, czytelniczka DOBREJ FIRMY. Dlaczego? Czy wyłączenie wielu branż z możliwości uzyskania dotacji nie jest sprzeczne z podstawowymi celami interwencji strukturalnej Unii Europejskiej?
Zgodnie z obecnym stanem prawnym firmy piekarniczo-cukiernicze, jak i cały sektor żywnościowy, nie będą mogły korzystać z dotacji na inwestycje oferowane w działaniu sektorowego programu operacyjnego "Wzrost konkurencyjności przedsiębiorstw" (SPO WKP) o nazwie "Wzrost konkurencyjności małych i średnich przedsiębiorstw poprzez inwestycje". Ich lista znajduje się w załączniku I do traktatu ustanawiającego Wspólnotę...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta