Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Rynek nie chce brudnego mięsa i mleka

07 czerwca 2004 | Ekonomia | JB

700 zakładom, którym przyznano okres przejściowy, grozi bankructwo

Rynek nie chce brudnego mięsa i mleka

Kto spełnia unijne normy sanitarne

Od 1 maja każdego dnia średnio jedna mleczarnia lub zakład mięsny, które otrzymały od Brukseli prawo do utrzymania produkcji żywności gorszej jakości, zapowiada z własnej inicjatywy stosowanie unijnych norm sanitarnych. Klienci nie chcą kupować "brudnych" produktów, a ich wytwórcom grozi bankructwo.

Komisja Europejska była wyrozumiała. Zgodziła się na zwolnienie 721 zakładów spożywczych ze stosowania europejskich wymogów czystości w niektórych przypadkach nawet do końca 2007 roku, choć pod warunkiem, że będą sprzedawały swoje produkty tylko na rynku krajowym.

Okazuje się, że taka ulga nie gwarantuje utrzymania firmy na rynku. Od momentu przystąpienia Polski do Unii już ponad 30 zakładów wystąpiło z własnej inicjatywy do inspekcji weterynaryjnej z wnioskiem o wpisanie na listę firm, które dostosowały się do wymogów Brukseli. Wiele innych negocjuje z bankami kredyty, aby szybko zainwestować w modernizację produkcji. - Przewidywałem, że tak będzie. Z punktu widzenia marketingu gorszej jakości produkty są na...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 3246

Spis treści
Zamów abonament