Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Smak całuska

18 czerwca 2004 | Moje Podróże | RH
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane

Polska Historia Pszczelej Woli związana jest z historią szkoły pszczelarskiej - jedynej tego typu placówki w Europie

Smak całuska

Wbrew pozorom to nie tylko pomnik, ale też urządzenie użytkowe, tzw. poidło dla spragnionych pszczółek FOT. RAFAŁ GUZ

Siedzimy przy biurku w kształcie plastra miodu. Wokół unosi się słodki zapach wosku. Za oknem bzyczą pszczoły. Jesteśmy w Pszczelej Woli. Na mapie próżno jej szukać.

Pszczela Wola jednak istnieje. Ma pocztę, szkołę, kilkuset mieszkańców, miliony prawdziwych pszczół. Aby do niej trafić, trzeba z Lublina kierować się na Bychawę. W Żabiej Woli, przy ogromnej figurze Jezusa Chrystusa, odbić w prawo i pojechać jeszcze kilometr. Na mapie - nawet tej turystycznej - próżno jednak szukać celu wyprawy. Dlaczego? Mirosław Worobik, kierownik kształcenia praktycznego w miejscowym Technikum Pszczelarskim, twierdzi, że przez zaniedbanie. - Kiedy 60 lat temu Pszczelą Wolą postanowiono nazwać teren, na którym powstała szkoła, zapomniano dla nowej miejscowości wyodrębnić grunty. Chociaż Pszczela Wola istnieje w urzędowych spisach miejscowości, nie ma jej na mapach. Próbowałem, na własną rękę, rozmawiać z wydawnictwami kartograficznymi,...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 3255

Spis treści
Zamów abonament