7 proc. VAT od golonki, 22 od musztardy?
Gastronomiczny problem ze zgubionym słowem "nie"
7 proc. VAT od golonki, 22 od musztardy?
Od 1 maja restauratorzy maja problem z określeniem właściwej stawki VAT na świadczone przez siebie usługi. Wszystko to za sprawą zgubionej przez ustawodawcę partykuły "nie".
KAROL RÓŻYCKI
Ustawa o VAT
Świadczenie usług restauracyjnych do 31 grudnia 2007 r. objęte jest 7-proc. stawką VAT. Jednak z pewnymi wyjątkami. Otóż stawka ta nie dotyczy m.in. sprzedaży w stanie przetworzonym towarów opodatkowanych stawką 22 proc.
Większość podatników zachodzi w głowę, czemu prawodawca wyłączył z preferencyjnego opodatkowania towary w stanie przetworzonym, a nie - jak to było przed 1 maja 2004 r. - w stanie nieprzetworzonym. Moim zdaniem jedynym logicznym wytłumaczeniem jest zwyczajne zgubienie partykuły "nie" na etapie pisania projektu ustawy.
Zgodnie z art. 8 ust. 3 nowej ustawy o VAT usługi wymienione w klasyfikacjach wydanych na podstawie przepisów o statystyce publicznej są co do zasady identyfikowane za pomocą tych klasyfikacji. Chociaż w PKWiU nie wymieniono odrębnej kategorii dla "usług restauracyjnych", można jednak bez obawy uznać, że pod tym pojęciem kryją się wymienione w PKWiU w sekcji H "usługi hoteli i restauracji":...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta