Polskie firmy walczą o kontyngent
Polskie firmy walczą o kontyngent
Z polskiego rynku znika żywiec i mięso wołowe, obroty nimi na giełdach towarowych stały się minimalne. Zakłady mięsne szykują się do podwyżek cen gotowych wyrobów o 15 - 20 proc., bo za surowiec najwyższej jakości muszą płacić ceny zbliżone do unijnych. Polscy handlowcy walczą o dopuszczenie do unijnego bezcłowego kontyngentu na wołowinę z Argentyny.
Wołowina w hurcie nigdy nie była tak droga jak teraz, na giełdach towarowych pojawia się coraz mniej ofert sprzedaży. Powodem jest otwarcie granic i masowy wykup żywca przez niemieckie, holenderskie, austriackie, a nawet...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta