Świeże i na czas
Świeże i na czas
Wraz z wejściem Polski do Unii Europejskiej wszystkie firmy zajmujące się produkcją i dystrybucją żywności muszą wdrożyć i stosować system HACCP (analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli). Przewoźników obowiązuje dodatkowo konwencja ATP, regulująca zasady przewozu artykułów spożywczych.
Rosnąca wymiana handlowa dotyczy w dużym stopniu przewozów artykułów spożywczych. Na przykład Polacy, w przeliczeniu na głowę, spożywają znacznie mniej jogurtów od przeciętnego mieszkańca Europy Zachodniej, więc ilość tych towarów będzie rosła. Na dodatek od kilku lat odbiorcy coraz większą uwagę przykładają do sposobu, w jaki żywność jest przewożona. To wszystko wpływa na szybki wzrost rynku przewozów artykułów spożywczych.
Jedna paleta
Znaczna część mleczarni i zakładów przemysłu mięsnego musi sporo zainwestować, aby spełnić nowe, unijne normy. W tych warunkach kosztowne zakupy pojazdów mogą znaleźć się poza zasięgiem modernizujących się przedsiębiorstw. Małe firmy, mimo skromnych możliwości przewozowych (dwa czy trzy samochody) i wysokich kosztów utrzymania parku samochodowego (często nieuświadomionych), niechętnie zlecają transport profesjonalnym firmom. Według specjalistycznego pisma "Forum mleczarskie" zaledwie...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta