Woda życia luksusowego
Woda życia luksusowego
Krwisty befsztyk może być w przyszłości rarytasem, a zwykły hamburger - luksusem - twierdzą naukowcy zgromadzeni na zorganizowanym w Sztokholmie Światowym Tygodniu Wody. Niedostatek wody sprawi, że zostaniemy zmuszeni do radykalnej zmiany naszej diety.
Zwierzęta potrzebują więcej wody do wyprodukowania tej samej ilości żywności niż uprawy. Wzrost zapotrzebowania na mięso i mleko oznacza automatycznie wzrost zużycia wody. Według specjalistów przedstawiających wyniki swoich prognoz w stolicy Szwecji, jeżeli świat będzie chciał się wyżywić, bogaty Zachód będzie musiał zmienić swoje nawyki żywieniowe. A to oznacza mniej "nieekonomicznego" mięsa, a więcej produktów zbożowych.
Tylko dla bogatych
Światowy Tydzień Wody to konferencja organizowana przez szwedzki Międzynarodowy Instytut Wody w Sztokholmie (SIWI). W tym roku bierze w nim udział 1200 ekspertów z ponad 100 krajów świata. Jednym z najważniejszych tematów...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta