Drugie życie kurczaków
Drugie życie kurczaków
fot. BARTłOMIEJ ZBOROWSKI
Przepakowywanie produktów, maczanie w roztworze soli, obtaczanie starego mięsa w ziołowych przyprawach, zaklejanie daty przydatności do spożycia, podejrzane promocje - to tylko niektóre handlowe grzeszki, jakich dopuszczają się warszawskie hipermarkety. Inspektorzy radzą: - Patrzmy na ręce sprzedawcom.
W ubiegłym tygodniu sprawdzaliśmy, w jakich warunkach sprzedawane jest mięso na warszawskich bazarach. Teraz postanowiliśmy wziąć pod lupę także większe sklepy.
Kary śmiechu warte
Wiesław Rozbicki, rzecznik mazowieckiego sanepidu:
- Kary są zdecydowanie za niskie, ale ustawodawca nie dał nam większych możliwości. Możemy jeszcze tylko skierować sprawę do sądu. Naszym problemem jest zbyt mała liczba inspektorów w stosunku do rozbudowanej w stolicy sieci handlowej....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta