Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Nadzieje nie tylko w oscypku

10 listopada 2004 | Regiony Polski | JS
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane

Regionalne specjały - czy przebiją się na europejskie stoły?

Nadzieje nie tylko w oscypku

  • Informacja tylko dla ceprów: co to jest oscypek?
  • Alfabet małopolskich przysmaków

fot. DARIUSZ GACEK

fot. ŁUKASZ TRZCIŃSKI

Góralski oscypek to dziś sztandarowy przysmak regionalny Małopolski. Jemu też najbliżej na europejskie stoły. W ubiegłym roku miał już udany debiut na prestiżowym Salonie Smaku w Turynie i targach Cheese 2003 we włoskim Bre.

Do Europy oscypek wybiera się w asyście innych serów owczych: bundzu, bryndzy, redykołki, a także żentycy, czyli serwatki z mleka owczego. Te pięć produktów regionalnych jako pierwsze w Polsce otrzymały ochronę prawną Urzędu Patentowego i mogą być wytwarzane na terenie powiatów nowotarskiego, tatrzańskiego i żywieckiego.

Ale teraz górale starają się dla oscypka o "patent" unijny, czyli o przyznanie znaków chronionego oznaczenia geograficznego i chronionej nazwy pochodzenia. Wszak po wstąpieniu Polski do UE krajowa rejestracja już nie wystarcza i ma charakter tymczasowy.

- I my, górale, znów przecieramy szlaki, bo nikt jeszcze u nas unijnej rejestracji nie robił. Liczymy, że rząd nam w tym pomoże - mówi Jan Janczy ze Związku Hodowców Owiec i...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 3378

Spis treści
Zamów abonament