Nadzieje nie tylko w oscypku
Nadzieje nie tylko w oscypku
- Informacja tylko dla ceprów: co to jest oscypek?
- Alfabet małopolskich przysmaków
fot. DARIUSZ GACEK
fot. ŁUKASZ TRZCIŃSKI
Góralski oscypek to dziś sztandarowy przysmak regionalny Małopolski. Jemu też najbliżej na europejskie stoły. W ubiegłym roku miał już udany debiut na prestiżowym Salonie Smaku w Turynie i targach Cheese 2003 we włoskim Bre.
Do Europy oscypek wybiera się w asyście innych serów owczych: bundzu, bryndzy, redykołki, a także żentycy, czyli serwatki z mleka owczego. Te pięć produktów regionalnych jako pierwsze w Polsce otrzymały ochronę prawną Urzędu Patentowego i mogą być wytwarzane na terenie powiatów nowotarskiego, tatrzańskiego i żywieckiego.
Ale teraz górale starają się dla oscypka o "patent" unijny, czyli o przyznanie znaków chronionego oznaczenia geograficznego i chronionej nazwy pochodzenia. Wszak po wstąpieniu Polski do UE krajowa rejestracja już nie wystarcza i ma charakter tymczasowy.
- I my, górale, znów przecieramy szlaki, bo nikt jeszcze u nas unijnej rejestracji nie robił. Liczymy, że rząd nam w tym pomoże - mówi Jan Janczy ze Związku Hodowców Owiec i...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta