FESTIWAL MAKARONÓW W BOATHOUSE
Pasta secca to gotowe suszone wyroby z ciasta makaronowego. Słowo maccheroni pochodzi od greckiego macarios, tzn. szczęśliwy. Określenia macarios używano niegdyś do nazwania wszelkich klusek z ciasta makaronowego. Historia włoskiego makaronu rozpoczęła się już w XII wieku na Sycylii, gdzie nitki z ciasta z mąki i wody suszono na słońcu. Z wyspy pożywny produkt zawędrował do Neapolu. Uprawiana coraz chętniej od XV wieku na ziemi włoskiej twarda pszenica grano duro przyczyniła się do...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta