Gorzki smak słodyczy
Aspartam - bo o niego chodzi w sporze, jest jedną z najczęściej wykorzystywanych substancji słodzących na świecie. To składnik co najmniej sześciu tysięcy różnych produktów - napojów gazowanych, słodyczy, gumy do żucia. Korzystają z niego diabetycy, jak również osoby dbające o linię. Jest ok. 200 razy słodszy od cukru (choć jego smak jest nieco inny, stąd często miesza się aspartam z innymi substancjami słodzącymi), a przy tym niskokaloryczny. Szacuje się, że aspartamu używa 200 milionów ludzi na świecie. Europejczycy spożywają rocznie dwa tysiące ton tej substancji. To, że aspartam jest rakotwórczy, podejrzewano już wcześniej. Za każdym razem jednak producenci zbywali wątpliwości oskarżeniami o nieuczciwość czy nierzetelność badań.
Chore szczuryTym razem nie będzie im...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta