Taniej, bo rozpoczął się sezon
Ceny żywności
Taniej, bo rozpoczął się sezon
Taniej, bo rozpoczął się sezon
Dokończenie 1
W czerwcu wahania cen mięsa i jego przetworów zawierały się w przedziale: od spadku cen drobiu i podrobów surowych (o 0, 9 proc. ) do wzrostu cen wołowiny (0 0, 8 proc. ). Ceny drobiu obniżyły się po raz pierwszy po trzech miesiącach silnego wzrostu. Ceny wędlin pozostały na prawie nie zmienionym poziomie (średnio wzrosły o 0, 2 proc. ). Niektóre z nich potaniały, najbardziej (o 0, 7 proc. ) kiełbasa myśliwska sucha oraz takie wyroby wędliniarskie, jak kaszanka i krupniok śląski; ale inne były droższe, np. kiełbasa myśliwska parzona (o 1, 2 proc. ) i bekon (o 1, 1 proc. ). Wzrosły ceny konserw mięsnych i mięsno-warzywnych, jak fasoli z mięsem (o 1, 7 proc. ), wołowiny w sosie własnym (o 1, 6 proc. ) i gołąbków w sosie pomidorowym (o 1, 0 proc. ). Zmiany te nastąpiły po stosunkowo dużej dynamice skupu i sprzedaży detalicznej mięsa w kwietniu i w I połowie maja, po której nastąpiła pewna stagnacja w handlu tymi produktami.
Jedne z najwyższych wskaźników cen w czerwcu dotyczyły cukru, wyrobów cukierniczych i miodu (o 1, 3 proc. ), pieczywa, które wzrosły w tempie podobnym jak w maju (o 0, 8 proc. ), oraz cen przetworów młynarskich i makaronowych (o 0, 6 proc. ). Systematycznie rosną ceny miodu pszczelego...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta