Rolnictwo, turystyka i fachowcy
Hiszpania wyciągnęła wnioski z unijnego raportu, który mówił, iż z otwarcia rynku pracy są same korzyści. Potwierdził to też rząd Wielkiej Brytanii, który jest bardzo zadowolony, że wpuścił pracowników z nowych krajów UE na swój rynek. Obecnie legalnie pracuje w Hiszpanii około 34 tysięcy Polaków. Dwie trzecie to pracownicy sezonowi. Do tej pory rodacy starali się dostać pozwolenie na pracę w ramach kontyngentu. Najwięcej miejsc czekało w rolnictwie - przy zbiorach winogron, oliwek i truskawek.
- Szacujemy, że do pracy tam wyjedzie około 60 - 70 tys. osób. Tylu chętnych jak do Wielkiej Brytanii raczej nie będzie. Prognozujemy, że Polacy znajdą pracę przede wszystkim w rolnictwie (przy zbiorze owoców) i w branży hotelarskiej, bo turystyka to jeden z najważniejszych sektorów hiszpańskiej gospodarki - mówi wiceminister pracy Kazimierz Kuberski.
- Potrzebni są przede wszystkim robotnicy wykwalifikowani do szeroko rozumianego sektora...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta