Islam po europejsku
W Wielkiej Brytanii miano narodowego dania zyskało ostatnio curry, serwowane przez bangladeskich restauratorów, we Francji zaś kuskus, spopularyzowany przez imigrantów z Algierii i Maroka. Dla wielu Niemców wizyta w tureckim barze to element codziennego rytuału. W brukselskich pubach bardzo popularna stała się herbata ze świeżych liści mięty, specjalność marokańska. To tylko jeden, kulinarny, aspekt obecności imigrantów muzułmańskich w Europie.
Muzułmanów możemy spotkać nie tylko w barach, restauracjach i herbaciarniach. Niemal w każdym większym szpitalu Europy Zachodniej pracuje co najmniej kilku muzułmańskich lekarzy i wiele muzułmańskich pielęgniarek. Muzułmańscy reporterzy przygotowują materiały m.in. dla brytyjskiej BBC, francuskiej France...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta