Talerz okrągły jak piłka
Poza wizytą przyjaciół w domu, mistrzostwa można wspólnie obejrzeć w restauracjach czy pubach. Czy przy dobrej piłce czeka nas też dobre jedzenie?
Moja szybka kwerenda wykazała, że mundialowe menu w stołecznych restauracjach nie będzie się zbytnio różnić od zwykłego. Nie ma co czekać na sznycel z futbolówki, koreczki z piłkarskich korków czy sznurowadłowe spaghetti. Jeśli dobrze pójdzie, to może dostaniemy barszcz albo żurek w kubku o kształcie piłki. A przecież kulka waniliowych lodów na sosie z kiwi już daje nam złudzenie stadionowej murawy...
Na co można zatem liczyć w restauracjach podczas mundialu? Na gorącą atmosferę, to pewne. A w Casa to tu!, barze meksykańskim (tapas) przy Nowym Świecie, także na kufel darmowego piwa przy każdym golu strzelonym przez Polaków. Może być tłoczno, choć pomieszczenia są spore... Warto tu przyjść dla wyśmienitego jedzenia, którego autorką jest Magda Gessler.
Tapas to pogryzki, drobne przekąski: kanapki z rybną pastą, marynowane owoce morza, mięsa z sosem, smażone krewetki z majonezem, wędzone...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta