Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Żywność zdrowa na 100 procent

18 września 2006 | Dodatek Rzeczpospolitej | JS

STANDARD EUREPGAP Potwierdzona jakość w branży rolno-spożywczej Żywność zdrowa na 100 procent Produkty opatrzone certyfikatem Eurepgap ułatwiają ich producentom wejście na rynki zagraniczne, a sieciom hipermarketów i konsumentom zapewniają zdrową, naturalną żywność

Eurepgap to certyfikowany system dla producentów świeżych produktów, takich jak warzywa i owoce, opracowany przez EUREP (Euro-Retailer Produce Working Group) - zrzeszenie największych detalistów żywności m.in. Metro Group, Ahold, Tesco, Albert Heijn, McDonalds. Wymagania normy oparte są na europejskim i krajowym prawie dotyczącym bezpieczeństwa żywności (GHP, GMP, HACCP), ochrony środowiska, zdrowia, bezpieczeństwa i ochrony pracowników oraz dobrostanu zwierząt. Jest to najbardziej rozpowszechniony system jakości w branży rolno-spożywczej. Zaczęto go tworzyć w 1997 roku, kiedy Grupa Robocza Europejskich Handlowców Świeżymi Produktami Ogrodniczymi postanowiła określić powszechnie uznawane wymagania dotyczącej dobrej praktyki rolniczej. W ostatnich miesiącach Eurepgap opracował wymagania dobrej praktyki rolniczej dla m.in. mięsa, kawy, ryb i owoców morza.

214 wymagań

O...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 3944

Spis treści
Zamów abonament