Pączek w standardzie, szynka z normą
Piekarnie, masarnie, restauracje, a nawet małe lodziarnie muszą od maja 2004 roku poddać się obowiązkowi certyfikacji. Od przystąpienia Polski do Unii Europejskiej jedną z najważniejszych cech towarów jest bowiem ich jakość. Ta w branży spożywczej wydaje się zaś szczególnie ważna - bo dobry wyrób, wyprodukowany w odpowiednich warunkach, gwarantuje bezpieczeństwo jego spożycia.
Warunki, w jakich powstaje żywność, są sprawdzane m.in. przez firmy certyfikujące, które wydają przedsiębiorcom stosowne świadectwa jakości. Certyfikaty przyznają m.in. TUV NORD Polska czy BSI Management Systems.
Po co komu HACCPHACCP to dziś najważniejsze świadectwo jakości, jakie obowiązuje w branży spożywczej. Sama nazwa jest skrótem angielskiego wyrażenia Hazard Alalysis and Critical Control Point, co znaczy: Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli.
- Standard HACCP jest obowiązkowy od maja...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta