Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Pączek w standardzie, szynka z normą

18 września 2006 | Dodatek Rzeczpospolitej | Na Nb

CERTYFIKATY Po wejściu do Unii Europejskiej branża spożywcza musi spełniać restrykcyjne wymagania Pączek w standardzie, szynka z normą Czysta i bezpieczna dla zdrowia. Taka przede wszystkim musi być żywność, jaką spożywamy. O jej jakości mają świadczyć odpowiednie certyfikaty, między innymi HACCP. Obowiązek jego posiadania obejmuje, obok producentów żywności, także małą gastronomię

Piekarnie, masarnie, restauracje, a nawet małe lodziarnie muszą od maja 2004 roku poddać się obowiązkowi certyfikacji. Od przystąpienia Polski do Unii Europejskiej jedną z najważniejszych cech towarów jest bowiem ich jakość. Ta w branży spożywczej wydaje się zaś szczególnie ważna - bo dobry wyrób, wyprodukowany w odpowiednich warunkach, gwarantuje bezpieczeństwo jego spożycia.

Warunki, w jakich powstaje żywność, są sprawdzane m.in. przez firmy certyfikujące, które wydają przedsiębiorcom stosowne świadectwa jakości. Certyfikaty przyznają m.in. TUV NORD Polska czy BSI Management Systems.

Po co komu HACCP

HACCP to dziś najważniejsze świadectwo jakości, jakie obowiązuje w branży spożywczej. Sama nazwa jest skrótem angielskiego wyrażenia Hazard Alalysis and Critical Control Point, co znaczy: Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli.

- Standard HACCP jest obowiązkowy od maja...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 3944

Spis treści
Zamów abonament