Profesjonalnie i za rozsądną cenę
W 1995 roku Tomasz Morawski otworzył w Łodzi pierwszą restaurację o nazwie Sphinx. Lokal miał dziesięć stolików, a przed wejściem ustawiały się kolejki. - W tym czasie funkcjonowały dwa rodzaje restauracji: obrusowe i chińskie bary. W pierwszych ceny były dostępne dla osób chodzących w skórach i jeżdżących czarnymi bmw, a w drugich podawano jedzenie w plastikowych talerzach - mówi Michał Seider. - Sphinx był lokalem, gdzie jedzenie podawał kelner i można było zjeść dużą porcję za nieduże pieniądze. Magnesem była gratisowa bułka i trzy rodzaje sosów.
Po sukcesie w Łodzi Morawski otworzył w 1997 r. drugi lokal na ul. św. Marcin w Poznaniu. Miał trzykrotnie większą powierzchnię niż łódzki. W ciągu kolejnych trzech lat powstało jeszcze dziewięć nowych restauracji. W styczniu 2000 roku Morawski zwołał zarząd firmy i oznajmił: "naszym celem jest stworzenie spółki akcyjnej, która wejdzie na giełde". Do końca 2001 roku otwarto 20 Sfinksów, jednak z powodu zbyt agresywnego inwestowania, firma trzy lata...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta