Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Gotowanie przez mrożenie

21 kwietnia 2007 | Styl życia | MK
źródło: Nieznane

KULINARIA Gotowanie przez mrożenie Kuchnia molekularna przypomina laboratorium. Tu nie używa się chochli ani rondla, ale strzykawek i pipet. A do zrobienia niektórych dań - butli z ciekłym azotem

"Temperatura wnętrza asteroid jest nam znana‚ ale nie wiemy‚ jak sprawa ma się z sufletem"‚ zauważył w latach 80. XX w. brytyjski fizyk Nicolas Kurti. Naukowcy zaczęli się interesować procesami chemiczno-fizycznymi w gotowaniu i pieczeniu. Prawdziwą rewolucję w kuchni przeprowadzili Ferran Adria (wywiad "Rz" 27 - 28.01.07)‚ kataloński kucharz wizjoner, i brytyjski samouk Heston Blumenthal‚ którego program "Kitchen Chemistry" można oglądać na kanale Discovery w polskim tłumaczeniu. Restauracji‚ które proponują kuchnię molekularną, jest w Europie coraz więcej. Jej techniki zaczynają stosować szefowie kuchni w Polsce.

Szef kuchni molekularnej występuje w kitlu‚ ale nie używa chochli i rondla. Ma naczynia jak do doświadczeń chemicznych. Strzykawki‚ syfon i pojemnik z ciekłym azotem. Sos dawkuje pipetą‚ a do bezbarwnej cieczy łyżeczką wkłada kapsułki o smaku warzywnym lub owocowym.

Jak to się robi, widziałam na...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 4137

Spis treści

Ekonomia

10 mln kart kredytowych na koniec roku
Bagażowa unifikacja odroczona
Broń dla CBA za 1 mln zł
Budowlanka nie zwalnia, produkcja wciąż rośnie
Cytat dnia
Czekamy na RPP i doniesienia z USA
Czy mistrzostwa to wyższe podatki?
Dobra ocena pomysłu na wypłaty z OFE
Dobre wyniki Decory
Dzień systematycznego wzrostu
Dług w ryzach
Ekonomiści apelują: otwórzmy polski rynek pracy
Ekspansja Intesy
Fiat Stilo - awarie zawieszenia
GTC inwestuje 70 mln euro
Giełdy
Gino Rossi w Danii
Internet Group zamierza przejąć pięć spółek z branży
Inwestorzy w Zachodniopomorskiem
Kama ubiera żołnierzy i policjantów
Kapitan odchodzi
Kolejne rekordy indeksów
Korekta po szybkim wzroście
Kuwejckie tankowce z polskich stoczni
Lexus - salon za 20 mln zł
Microsoft: programy za 3 dolary
Millennium jak burza
Mniejszy zysk Unipetrolu
Nie lubimy handlować w sieci
Niemożliwy podział BPH?
Ocena dla obligacji skarbowych
Państwowy bank inwestycyjny w Rosji
Piwny Mundial
Polsat jeszcze nie dla Springera
Protestują pracownicy spółek z grupy Orlenu
Raport o funduszach spekulacyjnych
Rosja chce zbudować najdłuższy tunel świata, który połączy dwa kontynenty
Rozmowy w sieci Heyah będą tańsze
Ruszył program dla młodych przedsiębiorców
Stopniowy spadek cen płodów rolnych
Szykuje się fuzja z UniCredit?
Tajna strategia PKO BP
Udana sprzedaż chińskiego banku
Ukraina sięga po ropę
Walka o Alliance Boots
Wieści z Nigerii zbiły ceny ropy
Za tydzień ruszy sezon gonitw na Służewcu
Zmiana w zarządzie ING Banku
eCard: emisja na rozwój
Zamów abonament