Z amerykańskiej grządki
Znaleźć najkrótszą i najprostszą drogę między ziemią‚ dłońmi i ustami - to motto szefa kuchni w Blue Hill‚ jednej z najbardziej ekskluzywnych restauracji w Stanach Zjednoczonych. Położona 50 kilometrów na północ odNowego Jorku‚ mieści się na starej‚ odrestaurowanej farmie będącej częścią posiadłości rodziny Rockefellerów. W wiosenno-letni wieczór‚ przed budynkami z szaro-żółtawych kamieni parkują błyszczące limuzyny. Zasobni manhattańczycy - bo to oni w znakomitej większości stanowią klientelę Blue Hill - najwyraźniej najkrótszej drogi na kolację nie szukali. Czy lubią szparagi‚ które późną wiosną szef kuchni serwuje niemal w każdym daniu? Począwszy od zupy szparagowej z limonowymi piankami‚ przez szparagowe kopytka z ricottą‚ szparagową sałatkę z grzybami i świeżym "porannym" jajkiem‚...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta