Wykorzystać efekt grejpfruta
Wykorzystać efekt grejpfruta
Dotychczas lekarze raczej ostrzegali nas przed interakcjami leków z jedzeniem i piciem. Wiadomo na przykład, że picie soku z grejpfruta wpływa na działanie statyn – leków obniżających cholesterol. Z tego powodu firmy farmaceutyczne muszą dostarczać informacji o tym, czy łączenie leków z niektórymi potrawami może być niebezpieczne. Ale okazuje się, że to samo zjawisko może też nam dobrze się przysłużyć.
– Możemy przecież wykorzystywać takie działanie dla naszego dobra – przekonuje prof. Ezra Cohen, onkolog z Uniwersytetu Chicago. Wraz z prof. Markiem Ratainem zbadał, w jaki sposób dieta wpływa na skuteczność działania leku przeciwnowotworowego stosowanego do walki z rakiem piersi.
Na pusty żołądek
Pod lupę naukowcy wzięli lapatinib (produkowany przez GlaxoSmithKline lek o handlowej nazwie Tycerb). Zgodnie z sugestią lekarzy onkologów preparat ten należy przyjmować przed jedzeniem. Ale analizując dane z badań klinicznych lapatinibu,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta