Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Casus odrzuconej kiszki

13 listopada 1995 | Nauka i Technika | KK

Casus odrzuconej kiszki

Dlaczego niekiedy bywa tak, że nowe produkty żywnościowe, pojawiające się na rynku, nie zyskują aprobaty, choć właściwie niczego im nie brakuje, trudno im cokolwiek zarzucić? Są ładnie opakowane, spełniają wszelkie wymogi sanitarne, ich kampania reklamowa jest dobrze prowadzona; a jednak produkt "nie chwyta". O co chodzi? Czego nie należy popełnić przy lansowaniu kolejnej nowości, aby nie ponieść fiaska?

Tajemnica smaku

Tymi zagadnieniami zaczynają zajmować się rzeczowo nie tylko specjaliści od marketingu, lecz także naukowcy. W Dijon, stolicy Burgundii, powstanie "Europejskie centrum nauk smakowych". To nie żarty. Tę nową placówkę badawczą weźmie pod swe skrzydła instytucja najpoważniejsza z poważnych, CNRS: Centre National de la Recherche Scientifique, francuski odpowiednik Polskiej Akademii Nauk. Kamień węgielny wmurowała madame Elisabeth Dufourcq, sekretarz stanu do spraw nauki. Budowa dobiegnie końca za półtora roku. W centrum przewidziano miejsce dla dziesięciu zespołów badawczych.

Działanie smaku wspomagają inne...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 616

Spis treści

Publicystyka, Opinie

Zamów abonament