Spaghetti konkwistador
Trzecie oko
Spaghetti konkwistador
Jeśli tak dalej pójdzie, kluski zbożowe podbiją wszystkie talerze świata. Importowane "spaghetti" i "macaroni" pojawiły się w Szanghaju i Pekinie, co więcej, produkują je tam miejscowe wytwórnie. Co prawda -- jak stwierdził Ding Xiao Lin, profesor chińskich "nauk zbożowych" podczas pierwszego światowego kongresu makaronu w Rzymie -- na razie kluski z italskiej ziemi są lepsze. Kongres zgromadził 600 uczestników, naukowców i praktyków. Na zakończenie przyjęto rezolucję stwierdzającą istnienie dwóch powodów tej konkwisty: odżywcze właściwości klusek oraz łatwość produkcji dzięki nowoczesnym, wydajnym maszynom i...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta